Как да избера материал?

Често се случва нашите клиенти да ни споделят, че се колебаят при избора на материал.

Ето няколко насоки, които ще помогнат да изберете най-подходящия камък:

Когато се избира материал е важно да се уточни дали той ще бъде за външен или вътрешен монтаж. Някои видове камък не са достатъчно устойчиви на различните атмосферни условия и не са подходящи за навън.

При покупка на камък често ключов фактор е определеният за това бюджет. Някои видове камък са по-скъпи от други. Също така различните обработки могат да оскъпят допълнително и променят крайната цена на продукта.

Предназначението на избрания материал също е важно. За кухненски плотове са подходящи едни видове камък, но за камини - други.

Цветовата гама и наличността също имат голямо значение. Красотата на естествените камъни е в уникалността на всеки блок изваден от кариерите, но това крие и опасности. Понякога един и същ вид камък има различен оттенък или шарка във всяка от партидите. При поръчка на камък, който ще покрива по-голяма площ е хубаво да обърне внимание на тези детайли.

Здравина на камъка. Всички сме чували израза "Здрав като камък", но всеки каменар ще каже "Здрав, ама друг път...". Някои видове камък, особено по-екзотичните, са доста крехки и работата с тях е изключително трудна. Ако поръчката налага дебелината да бъде с малък размер, трябва да се провери дали вида материал го позволява.

Трябва ли да се инпрегнира камъкът и ако трябва колко често? Когато се избира материал е важно да се знае дали след монтажа той ще се мокри често. Някой видове камък имат свайството да попиват течности и е необходимо да се инпрегнират. Честотата на импрегниране зависи от попивателната способност на камъка и честотата на мокрене.

 

За всички тези въпроси, както и за много други можете да получите консултация на телефон 0884 50 55 50